حتماً تا به حال به کار در معدن طلا فکر کردید! یا نه اینکه اگر یک معدن طلا داشته باشید، چه می شد؟! لابُد فکر می کردید با معدن طلای خود نصف دنیا را خواهید خرید! اما واقعاً چنین است؟ اصلاً می شود کسی دارای معدن طلا شود و روی زمینی تاریخی به دنبال طلا بگردد! باید بگوییم بله؛ اما مثل تمام کارهای دیگه باید هفت خان رستم که هیچ به نظر من باید 8 خان رستم را رد کنید و در نهایت ممکن است در آن زمین که فکر می کردید طلا وجود دارد هیچی نباشد! از این رو باید این را بدانید سرمایه گذاری روی معدن طلا با صبر و حوصله همراه است که موجب می شود این طلاجات زیبا را از استخراج طلا به دست اورند و در چرخه کار و تولید بیندازند چرا که طلا از بین نمی رود بلکه همینطور در چرخه جهان باقی می ماند از طلای خام مصنوعات طلا می سازند و سپس بعد از انکه طلا دست دوم شد ان را به طلای اب شده تبدیل می کنند و بعد دوباره تبدیل به زیورالات یا اجسام ساخته شده از طلا می شود. خب زیاد از بحث دور نشویم همانطور که گفتیم داشتن معدن طلا در طولانی مدت جواب می دهد یعنی در طولانی مدت شما به سود می رسید و اوایل کار همه هزینه ها را باید از جیب بدهید اما این امید را داشته باشید اگر معدنتان جواب بدهد و درست و با برنامه ریزی جلو بروید قطعاً سود خوبی می کنید و تمام زحماتتان جواب خواهد داد. پس کسی که به دنبال معدن دار شدن است باید توانایی کامل برای کار در معدن و سرمایه گذاری و تجهیزات کافی و تیمی حرفه ای برای خود دست و پا کند و بعد اگر تمام صلاحیت یک معدن دار شدن را داشت از اداره صنعت و معدن مجوزی به او برای شروع کار، می دهند.
در این مقاله طولانی هر چقدر خواستیم سخن کوتاه کنیم نشدی بود پرا که آن قدر صحبت ها و مراحل برای داشتن یک معدن هست یا همچنین آن قدرها نکات تیزبینانه وجود دارد که به سادگی نمی توان از این مسئله رد شد؛ در این مقاله نسبتاً طولانی اما جذاب برای کسانی که در جست و جوی طلا و پول هستند، می توانید نکات مهم و اولیه شرایط و اشنایی برای تبدیل شدن به یک معدن دار واقعی طلا را بیان کرده ایم. مثل چگونگی یافتن یک معدن طلا ، مراحل ثبت معدن طلا و روش ها برای جست و جو طلا معدن طلا ؛ با اینفوگُلد همراه باشید با اطلاعات جامع در مورد مشاغل طلا .
با توجه به کشف و شناسایی معادن زیادی در چند دهه گذشته در سطح جهان، کشف ذخایر جدید بهخصوص در مناطقی که تحت پوشش فعالیتهای اکتشافی در گذشته بودهاند دشوار و دشوارتر میشود و هر چه زمان میگذرد با کشف شدن معادنی که شواهد و نشانههای بیشتری را بروز دادهاند کاوشگر معدنی به ناچار بهسوی کشف معادنی باید باشد که از دید تیزبین گذشتگان مخفی ماندهاند و معمولا آثار عمدهای در سطح زمین از خود بهجا نگذاشتهاند.
از دیگر سو، علم اکتشاف مواد معدنی نیز بهصورت یک علم پویا در حال تکوین و تکامل است و با بهکارگیری فناوریهای نو بهسوی یافتن روشهای نوین و یا پویاتر کردن روشهای اکتشافی شناخته شده گام برمیدارد. لذا آشنایی با روشهای نوین اکتشاف از جمله ضروریات است در چنین شرایطی عدم بهکارگیری نیروهای کارآمد و مدیریت با تجربه و آشنا با تکنولوژیهای روز در حیطه اکتشاف مواد معدنی سبب هدر رفتن سرمایههای ملی، از دست دادن زمان جهت دستیابی به معادن جدید و در نتیجه سد کردن توسعه اقتصادی در دید کلان آن میشود. در این نوشته گذری کوتاه به آخرین تکنیکهای اکتشافی که در چند سال اخیر در سطح جهان مطرح گشتهاند خواهیم داشت هرچند بهمنظور اجتناب از طولانی شدن این نوشته، نگارنده به ناچار بخشی از مطالب را حذف کرده که امید است در فرصت دیگری مطالب مذکور ارائه شود. بدیهی است شرح کامل هر یک از تکنیکهای معرفی شده در چارچوب این نوشته نمیگنجد و هدف نگارنده بیشتر مطرح کردن آنها بوده تا انشاءالله در پروژههای اکتشافی مورد استفاده قرار گیرند. در نوشته حاضر به تکنیکهای جدید در هر مرحله از مطالعات اکتشافی که شامل مطالعات ماهوارهای، زمینشناسی، ژئوشیمی، ژئوفیزیک و حفاریهای اکتشافی هستند اشاره میشود.
مطالعات ماهوارهای
دادههای حاصل از ماهوارهها در تشخیص برخی کانیها، زونهای آلتراسیون، ساختمانهای زمینشناسی و تکتونیکی، استفاده در توپوگرافی، تشخیص تقریبی نوع سنگ کاربرد دارند. ماهوارههای Landsat, Aster, JERS-1 از آن جملهاند که مجهز به سنسورهای جذب امواج EM در دامنه طول موجی مرئی تا مادون قرمز (۴ تا ۱۵ باند) هستند. در چند سال اخیر بهمنظور افزایش قدرت تفکیک امواج و شناسایی دقیقتر انواع کانیها سنسورهای Hyperspectral که قادر به تفکیک ۲۲۰ باند هستند ابداع شدهاند. این سنسورها برای اولینبار در سال ۲۰۰۰ در ماهواره ۱-OE بهکار گرفته شدند و حدود ۲۰ کانی را با استفاده از دادههای هایپرین میتوان تشخیص داد و بدین ترتیب میتوان اطلاعات با ارزشی جهت شناسایی نواحی مستعد معدنی با استفاده از این دادهها کسب کرد،
علاوه بر بهکارگیری ماهواره، ثبت دادههای حاصل از انعکاس امواج EM از طریق اسکنرهای Hyperion با نصب سنسورهای مذکور در هواپیما نیز انجام مییابد (Airborne Hyperspectral) در این روش اسکنر درهر روز حدود ۶ـ۵ گیگابایت داده را جمعآوری میکند و در هر روز میتوان حدود ۳۵۰۰ کیلومتر مربع از سطح زمین را برداشت کرد. بنابراین در مدت کوتاهی منطقه وسیعی را میتوان زیر پوشش قرار داد که این امر باعث شناسایی اولیه نواحی مستعد معدنی در زمان کوتاه میشود و انواع زونهای آلتراسیون و زونهای اکسیدی آهن (هماتیتی، گوتیتی، ژاروسیتی) با این روش قابل تفکیک هستند.
با استفاده از سنسورهای SAR(Polarimetric (Synthetic Aparture Radar که امواج مایکروویو را فرستاده و انعکاس آنها را از زمین دریافت میکند (سنسورهای نوع Active) امکان تشخیص انواع سنگها وجود دارد، امواج مذکوراز ابرها و گیاهان هم عبور میکنند و بنابراین در مناطق با پوشش ابری گسترده و جنگلی کاربرد بیشتری دارند. ضمنا با استفاده از امواج (TIR (Thermal Infrared نیز که توسط ماهوارههای Aster و Hyperion نیز ثبت میشوند با تشخیص میزان سیلیس در سنگها تا حدودی نوع سنگها قابل تفکیک است. بدیهی است این تکنولوژی در تهیه نقشههای زمینشناسی بهخصوص در مناطق صعبالعبور و کوهستانی کاربرد دارد. ضمنا با استفاده از سنسورهای SAR مناطق تکتونیکی که ممکن است جایگاه ذخایر معدنی باشند نیز به خوبی شناسایی میشوند. از امواج TIR علاوه بر تشخیص سنگها، در اندازهگیری گرادیان حرارتی زمین نیز استفاده میشود که جهت شناسایی مناطق ژئوترمالی و ذخایر سطحی سولفوره (حرارت محیط بر اثر اکسیداسیون سولفورها افزایش مییابد) کاربرد دارند. تکنولوژی مطالعات ماهوارهای به سرعت در حال پیشرفت است و کارآیی نرمافزارهای مربوطه در تجزیه و تحلیل دادهها نیز در حال افزایش است.
ژئوشیمی اکتشافی
احتمال ثبت نشدن آنومالیهایی از عناصر در مناطق تحت پوشش اکتشافات ژئوشیمیایی همواره از دغدغههای عمده کارشناسان مربوطه بوده است و جهت ثبت کردن کلیه آنومالیها هر چند کوچک در مناطق اکتشافی روشهای زیادی در چند دهه گذشته مورد آزمایش و اجرا شده است. از جمله این روشها که البته چندان هم جدید نیست ولی در کشور ما هنوز هم در برخی از پروژههای ژئوشیمیایی بدان توجه نمیشود انتخاب مناسبترین اندازه دانههای خاک و یا نمونه خردایش شده است که عنصر و یا عناصر معدنی مورد نظر در آن سایز بیشترین تمرکز را دارا هستند (Orientation Survey) با این روش و مشخص کردن سایز بهینه باعث میشود که آنومالیهای احتمالی موجود در ناحیه به نحو بارزتری نمایان شوند.
بسیــاری از عناصر در فازهای شیمیــایی خاصی تمرکز بیشتری مییـــابند. در چنــد سال اخیر جهت جدا کردن فازهای مذکور از کل نمونـــه و در نتیجه بازیــابی عنصر مورد نظر روشهای مختلفی آزمـــایش و تجربــــه شده است. این روشها را بهصورت کلی، Partial Geochemical Analysis نامیدهاند و در مواردی که ضخامت زیادی از خاک بر روی ذخیره معدنی قرار داشته باشد و فاصله ذخیره تا سطح زمین زیاد باشد کارآیی خود را نشان دادهاند. معمولا یونهای عناصر از عمق بهصورت عمودی حرکت کرده و آثاری از خود (معمولا ناچیز) در پوشش بالا قرار میدهند که با استفاده از این روشها امکان ثبت آنومالیها بیشتر میشود. در این روشها تقریبا تمرکز عناصر را در ۶ فاز تعریف کردهاند که شامل نمکهای حل شدنی، کانیهای رسی، کربناتها و سولفاتها، اکسیدهای آهن و منگنز و غیره هستند. با توجه به تمرکز بیشتر هر عنصر در فاز بهخصوص، با جدا کردن فاز مربوطه از کل نمونه، آنومالی احتمالی بهصورت واضحتری خود را نشان میدهد.
کارآیی این روشها نسبت به روشهای معمول اکتشافات ژئوشیمیایی در محدودههایی که آثار عناصر معدنی و غلظت آنها در خاک سطحی ناچیز بوده است بسیار بیشتر بوده و آنومالیهای حاصله کشف معادن جدیدی را سبب شدهاند. پیشنهاد می کنیم برای یاد گیری این این روش ها و تکنیک ها از افراد دارای تجربه استفاده کنید.
ثبت معدن طلا قوانین و ظوابط خاص خود را دارد، و هر کسی با هر شرایطی نمی تواند به شغل معدن داری وارد شود، و باید تمام مندراجات زیر را داشته باشد این قوانین را از سایت وزارت صنعت و معدن جمع آوری کرده ایم و در اختیار شما جست و جو کنندگان طلای خام و علاقه مندان این حرفه قرار بدهیم باشد که شما تمام این شرایط را داشته باشید و جزوه معدن کاران بزرگ ایران زمین شوید.
1- متقاضى داراى شرایط لازم جهت اخذ پروانه اکتشاف باشد این شرایط عبارتنداز :
الف- به سن رشد رسیده باشند
ب- جزءکارکنان رسمى دولت در وزارت معادن و فلزات و شرکتها و سازمانهاى تابعه دولتى نبوده ویا یک سال از قطع اشتغال آنها گذشته باشد .
ج- متقاضى حقیقى داراى پروانه اکتشاف نباشد.
د- متقاضى حقوقى تاًیین صلاحیت فنى و مالى از سوى وزارت صنایع و معادن داشته باشد که قبلاً توضیح کامل داده شده است.
ى- جزء موارد زیر نباشد
1- نخست وزیر، وزیران، معاونین ونمایندگان مجلسین .
2- سفرا، استانداران، شهرداران و نمایندگان انجمن شهر.
3- کارمندان و صاحب منصبان کشورى و شهرداریها و دستگاهاى وابسته به آنها .
4- کارمندان هر سازمان یابنگاه یا شرکت یا بانک یا هرموسسه دیگر که اکثریت سهام یا اکثریت منافع یا مدیریت یا اداره کردن یا نظارت آن متعلق به دولت یا شهرداریها و یا دستگاه هاى وابسته به آنها باشد .
5- اشخاصى که به نحوى از انحاء از خزانه دولت یا مجلسین یا موسسات مذکوردربالا حقوق یا مقررى یا حق الزحمه یا پاداش ویا امثال آن بطور مستمر (به استثناى حقوق بازنشستگى و وظیفه و مستمرى قانونى ) دریافت میدارند .
6- مدیران و کارکنان بنگاههاى خیریه اى که از دولت یا از شهرداریها کمک مستمر دریافت میدارند .
7- شرکتها و موسساتى که 5% یا بیشتر سهام یا سرمایه یا منافع آن متعلق به یک نفر از اشخاص مذکور در فوق یا بیست درصد یا بیشتر سهام یا سرمایه یا منافع آن متعلق به چند نفر از اشخاص مذکور در فوق باشد و یا اینکه نظارت و یا مدیریت ویااداره و یا بازرسى موسسات مذکور با آنها باشد به استثناى شرکتها و موسساتى که تعداد صاحبان سهام آن 150 نفر یا بیشتر باشد مشروط بر اینکه هیچ یک از اشخاص مذکور در فوق بیش از 5% از کل سهام آن را نداشته و نظارت یا مدیریت یااداره ویا بازرسى ان با اشخاص مذکور در فوق نباشد .
8- شرکتهائى که اکثریت سهام یا سرمایه یا منافع آنها متعلق به شرکتهاى مندرج در بند 7 باشد .
9- پدر و مادر و خواهر و برادر وزن و شوهر و اولاد بلافصل وعروس و داماد و اشخاص مندرج در این قانون همچنین شرکتها و مؤسساتى که اقراباء فوق الذکر به نحوى مندرج در بند 7 و 8 در آن سهیم ویا داراى سمت باشند
2- منطقه مورد درخواست آزاد باشد:
وزارت معادن و فلزات پس از تطبیق محدوده مورد درخواست با کالک مربوط، در صورت آزاد بودن تمام یا قسمتى از محدوده مورد تقاضا، محدوده مورد درخواست را در آن قسمت آزاد به نام متقاضى حفظ مى کند و ظرف مدت مقرر مشخصات محدوده ثبت شده را به متقاضى ابلاغ مى نماید.
تعریف محدوده آزاد:
محدوده آزاد محدوده اى است که جهت انجام امور اکتشافى و یا بهره بردارى ثبت نشده باشد
مرحله پنج: اعلام بلامعارض بودن محدوده :
پس از بررسى مدارک متقاضى و در صورتى که محدوده مورد درخواست جهت صدور پروانه اکتشاف بلامعارض باشد، اداره کل معادن و فلزات حداکثر ظرف مدت 7 روز ادارى طى نامه اى به شخص متقاضى اعلام مى دارد که تمام یا بخشى از محدوده مورد درخواست بلامعارض بوده و صدور پروانه اکتشاف براى آن از سوى اداره کل بلامانع مى باشد. معادن بلامعارض به معادنى اطلاق مى شود که فاقد بهره بردارى بوده و یا واگذارى آن از نظر قانون معادن معنى نداشته باشد نمونه نامه اى که از طرف اداره کل و فلزات به متقاضیان درخواست پروانه اکتشاف داده مى شود در زیر آورده شده است.
مرحله شش: مدارک مورد نیاز بعد از بلامعارض بودن:
پس از دریافت نامه بلامعارض بودن منطقه مورد درخواست فوق، متقاضى حداکثر ظرف مدت 2 ماه موارد زیر را تهیه و به سازمان صنایع و معادن تسلیم نماید.
1- تکمیل و ارائه تعهد نامه مربوط به انجام عملیات اکتشاف طبق اصول فنى و رعایت ضوابط و شرایط وزارت صنایع و معادن.
2- معرفى مسئول فنى مورد تائید سازمان جهت هدایت عملیات اکتشافی.
براى توضیح بیشتر مطالب فوق نیاز به تعریف چند اصطلاح مى باشد.
نکته 1: مسئول فنى عملیات کسى است که اداره کلیه امور فنى معدن به عهده اوست و توسط دارنده پروانه عملیات از میان افراد واجد شرایط انتخاب و به وزارت صنایع و معادن معرفى مى شود
نکته 2: در مواردى که دارنده پروانه عملیات شخصا صلاحیت لازم براى قبول مسئولیت فنى معدن را داشته باشد، مى تواند مسئولیت فنى معدن را به عهده گیرد.
نکته 3: ضوابط و حدود صلاحیت مسئولین فنى معادن تا تصویب و ابلاغ نظام مهندسى معدن و آیین نامه مربوط، توسط وزارت صنایع و معادن تعیین و مسئولین ایمنى و حفاظت از طریق وزارت کار و امور اجتماعى با هماهنگى وزارت صنایع و معادن انتخاب مى شوند.
نکته 4: عملیات معدنى باید تحت نظر مسئول فنى و مسئول ایمنى و حفاظت در معادن (با نظارت سازمان استانها) انجام گیرد. تشخیص موارد استثنا به عهده وزارت صنایع و معادن مى باشد.
نکته 5: مسئولین فنى که صلاحیت آنها از طرف وزارت کار و امور اجتماعى تائید شود مى توانند همزمان مسئول ایمنى و حفاظت در معادن را بر عهده گیرند.
مرحله هفت: اقدامات سازمان بعد از بلامعارض بودن
جهت تسریع در امر اکتشاف ذخایر معدنى بهتر است سازمان بعد از اعلام بلامعارض بودن منطقه مورد نظر جهت اکتشاف نسبت به استعلامات مورد نیاز از دستگاههاى اجرائى مربوط اقدام نماید. این اقدام سازمان صنایع و معادن باعث مى شود که در امر اکتشاف تسریع گردد. و حتى اگر متقاضى از ادامه عملیات اکتشاف منصرف گردد و یا به هر دلیل دیگر عملیات اکتشاف فوق در منطقه مورد نظر براى متقاضى متوقف شود، استعلامات فوق براى درخواستهاى بعدى از آن منطقه قابل استفاده بوده و در تسریع امر اکتشاف منطقه بسیار موثر خواهد بود.
استعلامات فوق عبارتند از:
نسبت به حریمهاى قانونى مربوط به آنها
- مناطق موضوع بند (الف) ماده (3) قانون حفاظت و بهسازى محیط زیست مصوب 1353 و اصلاحیه هاى تصویب شده آن
- رعایت قانون حفاظت و بهره بردارى از جنگلها و مراتع کشور مصوب سال 1346 و اصلاحیه هاى بعدى آن
- قانون حفظ کاربرى اراضى زراعى و باغها مصوب سال 1374
نکته1: دستگاههائى اجرائى مربوط مکلفند حداکثر ظرف چهار ماه نسبت به استعلام وزارت صنایع و معادن در موارد فوق اعلام نظر نمایند. عدم اعلام نظر در مهلت مقرر به منزله موافقت دستگاههاى مزبور براى اجراى عملیات فوق تلقى مى شود.
نکته2: در صورتى که اخذ مجوزهاى لازم از ارگانهاى ذیر بط نیاز به پیگیرى داشته باشد متقاضى موظف به همکارى است. البته لازم به توضیح مى باشد که این پیگیرى در صورتى است که ارگان ذیربط درخواست همکارى را به صورت کتبى از سازمان صنایع و معادن نموده باشد.
مرحله هشت: نحوه عملیات میله گذارى
پس از اینکه متقاضى طى نامه اى تعهد نامه مربوط به انجام عملیات اکتشافى و معرفى مسئول فنى مورد تائید را به سازمان صنایع و معادن تسلیم نمود، طى همان نامه مى بایست درخواست میله گذارى را نماید. سازمان صنایع و معادن حداکثر ظرف (2) ماه از تاریخ دریافت مدارک فوق با بررسى مدارک و اسناد ارائه شده و با رعایت استعلامات مربوطه، نسبت به انجام میله گذارى اقدام مى نماید.
نکته 1: با توجه به ماده 24 قانون معادن، و ماده 8 آیین نامه اجرائى، عملیات میله گذارى نیاز به اخذ استعلاماتى دارد و با توجه به همین مواد متقاضى مى بایست حداکثر ظرف 2 ماه مدارک مربوط به تعهد نامه و معرفى مسئول فنى مورد تائید را به سازمان تحویل دهد که سازمان موظف است حداکثر ظرف 2 ماه از تاریخ دریافت مدارک فوق، اقدام به میله گذارى نماید. در این حالت اگر دستگاههاى اجرائى ظرف 4 ماه جواب استعلام ها را ندهند. سازمان صنایع و معادن عدم اعلام نظر را به منزله موافقت دستگاههاى مزبور تلقى خواهد نموده، و لذا حداکثر زمان مورد نیاز براى شروع عملیات میله گذارى 4 ماه پس از اقدام سازمان صنایع و معادن نسبت به اخذ استعلامات خواهد بود.
جهت اجراى عملیات میله گذارى نیاز به حضور افراد زیر مى باشد.
- حضور متقاضى یا نماینده وى
- حضور مسئول فنى عملیات
- حضور نماینده سازمان صنایع و معادن جهت اجراى عملیات میله گذارى
نکته 2: انجام عملیات میله گذارى محدوده اکتشافى به درخواست متقاضى بوده و تنها ارگانى که مجوز اجراى عملیات میله گذارى دارد سازمانهاى صنایع و معادن استانهاى مربوط مى باشند.
در اینفوگلد بیشتر بخوانید: مهارت های شغل طلافروشی
بنابراین هیچ شخصى راسا نمى تواند اقدام به عملیات میله گذارى نماید.
نکته3: سازمان صنایع و معادن پس از بررسى مدارک و اسناد ارایه شده و در صورت نداشتن نواقص، اجازه تهیه طرح اکتشاف بنام متقاضى صادر مى نماید.
نکته4: در فرم دستور العمل اعلام بلامعارض بودن و فرم اجازه تهیه طرح اکتشاف نیز داده شده است که از نظر آیین نامه و قانون معادن صحیح نیست.
مرحله نه: اعلام اجازه تهیه طرح اکتشافى :
با توجه به مطالب فوق سازمان صنایع و معادن پس از بررسى مدارک و اسناد ارایه شده و بعد از انجام میله گذارى نسبت به اجازه تهیه طرح اکتشافى به نام متقاضى اقدام مى نماید.
متقاضى مکلف است حداکثر ظرف 2 ماه پس از انجام عملیات میله گذارى نسبت به تهیه طرح اکتشاف در قالب دستور العمل هاى ارایه شده از سوى وزارت صنایع و معادن اقدام نماید.
در غیر این صورت حق تقدم او از بین خواهد رفت
دستور العمل طرح اکتشافى مواد معدنى مختلف :
دستور العمل طرح اکتشافى براى مواد معدنى طبقه (1) سنگهاى تزئینى و نما، فلزى و غیر فلزى متفاوت مى باشد. بنابراین دستور العمل تهیه طرح اکتشافى جهت دریافت پروانه اکتشافى براى مواد معدنى مختلف را در زیر شرح مى دهیم
دستور العمل طرح اکتشافى مواد معدنى فلزى و غیر فلزى :
عملیات طرح اکتشافى براى دریافت پروانه اکتشافى مواد فلزى شامل دو مرحله مى باشد:
الف – مرحله اکتشاف عمومى: این مرحله شامل موارد ذیل است:
1- تهیه نقشه زمین شناسى XXXXXX و XXXXXXX در محدوده پروانه اکتشاف، بنحوى که در این نقشه، با توجه به مقیاس مطالعه، واحدهاى سنگى، زونهاى دگرسانى و سیستم هاى گسلى تفکیک ، و شیب و امتداد لایه ها و گسله ها، محل نمونه ها و گسترش زون کانه سازى،مشخص شده باشند. ضمنا نقشه در حاشیه، داراى راهنماى کامل و برش زمین شناسى باشد.
2- نمونه بردارى از رخنمون ماده معدنى، به روش شیارى یا تکه اى و یا به صورت سیستماتیک و بر حسب ضرورت از طریق حفر ترانشه یا گمانه.
3- انجام آزمایشات شیمیایى (جذب اتمى و X.R.F) کانى شناسى X.R.D و مطالعات پتروگرافى و مقاطع صیقلى، بر روى نمونه هاى اخذ شده به تعداد مورد نیاز و بر حسب نوع ماده معدنی.
4- تعبیر و تفسیر نتایج به دست آمده و تعیین محدوده یا محدوده هاى مناسب، جهت انجام اکتشافات و مرحله تفصیلی.
5- ارائه گزارش پایانى مرحله اکتشاف عمومى شامل چکیده، مقدمه، موقعیت جغرافیایى، زمین شناسى ناحیه اى، زمین شناسى ساختمانى و تکتونیک منطقه مورد مطالعه، ماگماتیزم و آلتراسیون، ویژگى هاى زمین شناسى و معدنى زون کانه سازى، ذخیره زمین شناسى و عیار تقریبى ماده معدنى نتیجه گیرى و پیشنهادات.
تعیین زمان انجام این مرحله بر حسب فصل کارى مفید و موقعیت جغرافیایى، به عهده سازمان مربوطه است.
ب – مرحله اکتشاف تفصیلى: در این مرحله، عملیات اکتشافى در محدوده یا محدوده هاى داراى کانه سازى به صورت ذیل مى باشد:
1- تهیه نقشه توپوگرافى – زمین شناسى 500/1 ( برحسب مورد و ضرورت) در محدوده کانه سازى بنحوى که در آن با توجه به مقایس نقشه، واحدهاى سنگى، زونهاى دگرسانى، رگه ها یا زونهاى کانه دار و سیستم هاى گسلى، تفکیک و شیب و امتداد لایه ها، رگه ها ، گسله ها و اثرات آنها بر روى کانه سازى، محل حفریات و نمونه ها، و گسترش زون کانه سازى مشخص شده باشند. ضمنا نقشه در حاشیه داراى راهنماى کامل و برش زمین شناسى باشد.
2- حفر گمانه، ترانشه یا چاهک اکتشافى و انجام نمونه گیرى سیستماتیک در امتداد آنها با توجه به نوع ماده معدنى و برداشت زمین شناسى حفریات اکتشافی.
3- انجام آزمایشات شیمیایى (جذب اتمى و X.R.F ) کانى شناسى X.R.D و مطالعات پتروگرافى و مقاطع صیقلى، بر روى نمونه هاى برداشته شده به تعداد مورد نیاز و بر حسب نوع ماده معدنی.
4- تعیین تغییرات عیار عناصر مفید همراه و درصد عناصر مضر همراه.
5- برداشت یک یا چند نمونه شاخص (Representative Sample) از زون کانه سازى قابل بهره بردارى جهت انجام آزمایشات تکنولوژى در مقیاس آزمایشگاهى و بر حسب ضرورت نیمه صنعتی.
6- بلوک بندى و تعیین ذخیره ممکن و احتمالى با ذکر روش محاسبه.
7- کلیات روش استخراج و بهره برداری.
8- انجام مطالعات فنى و اقتصادى مقدماتى بر روى کانسار و تعیین قیمت تمام شده ماده معدنی.
9- تعیین ماشین آلات نیروى انسانى و مواد ناریه مورد نیاز و هزینه عملیات اکتشافى به تکفیک در هر مرحله.
10- بررسى تاثیر اقتصادى و اجتماعى اجراى طرح در منطقه
11- ارائه گزارش پایانى شامل چکیده، مقدمه، موقعیت جغرافیایى، زمین شناسى محدوده کانه شناسى، تکنونیک، ماگماتیزم و دگرسانى، ویژگى هاى زمین شناسى و معدن زون کانه سازى، شرح عملیات اکتشافى انجام شده، تعیین عیار میانگین و ذخیره قطعى، ممکن. احتمالى کانسار، نتیجه گیرى و پیشنهادات با توجه به موارد فوق.
دستور العمل طرح اکتشافى مواد معدنى طبقه1 :
طرح اکتشافى مواد معدنى طبقه 1:
نظر به اینکه اکتشاف مواد اولیه معدنى طبقه 1 در محدوده اى به گسترش حداکثر 6 کیلومتر مربع صورت مى گیرد لذا انجام عملیات اکتشافى مقدماتى و تهیه نقشه هاى زمین شناسى XXXXXXXX یا XXXXXXX در این محدوده ها لزومى نداشته فقط یک پى جویى اولیه و تعیین محدوده مناسب جهت انجام اکتشافات تفصیلى صورت مى گیرد. مراحل مختلف عملیات اکتشافى در مرحله تفصیلى در محدوده انتخاب شده به شرح زیر خواهد بود:
1- تهیه نقشه توپوگرافى – زمین شناسى XXXXX یا XXXXXX یا XXXXXXX یا XXXXX از محدوه مناسب، به نحوى که در آن واحدهاى سنگى و گسلها، با توجه به مقایس نقشه، تفکیک و شیب و امتداد لایه ها و گسله ها، محل نمونه ها و گسترش ماده معدنى، مشخص شده باشند. ضمنا نقشه در حاشیه، داراى راهنماى کامل و برش زمین شناسى باشد.
2- احداث جاده دسترسى به ماده معدنى و باطله برداری.
3- ایجاد سینه کار.
4- برداشت یک یا چند نمونه از کانسار و انجام آزمایشات شیمیایى فیزیکى پتروگرافى و کانى شناسى X.R.D بر روى آنها، بر حسب نوع ماده معدنی.
5- تعیین تغییرات عیار عناصر مفید همراه و درصد عناصر مضر همراه.
6- برداشت یک یا چند نمونه از کانسار و انجام آزمایشات تکنولوژى اولیه بر روى آنها.
7- بلوک بندى مکاده معدنى با در نظر گرفتن کیفیت و شرایط استخراج و تعین ذخیره قطعى، عیار میانگین ماده معدنى، ذخیره ممکن و احتمالى، با ذکر روش محاسبه.
8- انجام مطالعات فنى و اقتصادى اولیه و تعیین قیمت تمام شده ماده معدنی.
9- تعیین ماشین آلات، نیروى انسانى و مواد ناریه مورد نیاز و برآورد هزینه هاى انجام شده.
10- ارائه گزارش پایانى شامل چکیده، مقدمه، موقعیت جغرافیایى، زمین شناسى ناحیه اى، زمین شناسى محدوده مورد مطالعه، تکتونیک، ویژگى هاى زمین شناسى و معدنى کانسار، شرح عملیات اکتشافى، محاسبات ذخیره، نتیجه گیرى نهایى با توجه به کلیه موارد فوق
دستور العمل طرح اکتشافى سنگ تزئینى و نما
طرح اکتشافى سنگ هاى تزئینى و نما
نظر به این که اکتشاف سنگهاى تزئینى، در محدوده اى به گسترش حداکثر 4 کیلومتر مربع صورت مى گیرد لذا انجام عملیات اکتشافى عمومى و تهیه نقشه هاى زمین شناسى XXXXX یا XXXXXX در این محدوده ها لزومى نداشته، فقط یک پى جویى اولیه و تعیین محدوده مناسب، جهت انجام اکتشافات تفصیلى صورت مى گیرد. مراحل مختلف انجام عملیات اکتشافى، در مرحله تفصیلى، به شرح زیر خواهد بود:
1- تهیه نقشه توپوگرافى – زمین شناسى یا XXXXX یا XXXXXX از محدوده مناسب، به نحوى که در آن واحدهاى سنگى و گسلى، با توجه به مقیاس نقشه، تفکیک و شیب و امتداد لایه ها و گسله ها، محل نمونه ها نمایش داده شوند. ضمنا نقشه در حاشیه، داراى راهنماى کامل و برش زمین شناسى باشد.
2- انجام مطالعات در زه نگارى، تعیین شیب و امتداد درزه ها، انواع سیستم هاى درزه و نحوه پراکندگى و یا تراکم درزه ها.
3- برداشت یک یا چند نمونه از ماده معدنى و انجام آزمایشات پتروگرافى، شیمیایى، فیزیکى (مقاومت فشارى و خشمى، ضریب جذب رطوبت، وزن مخصوص) کانى شناسى X.R.D بر روى آنها.
4- احداث جاده دسترسى به ماده معدنى و باطله برداری.
5- ایجاد سینه کار.
6- تهیه یک یا چند کوپ آزمایشى از ماده معدنى و تهیه پلاکهاى استاندارد از آنها و ارزیابى پلاکها از نظر کفیت رنگ، صیقل پذیرى، برش و ساب و اخذ تائیدیه از یک سنگبرى معتبر.
7- بلوک بندى ماده معدنى بار در نظر گرفتن تفکیک و شرایط استخراج و تعیین ذخیره قطعى، ذخیره ممکن و احتمالى ماده معدنى،با ذکر روش محاسبه.
8- انجام مطالعات فنى و اقتصادى و برآورد هزینه تمام شده ماده معدنی.
9- تعیین ماشین آلات، نیروى انسانى و مواد ناریه مورد نیاز (در صورت لزوم) و برآورد هزینه هاى انجام شده.
10- ارائه گزارش پایانى شامل چکیده، مقدمه، موقعیت جغرافیایى، زمین شناسى ناحیه اى، زمین شناسى محدوده مورد مطالعه، تکتونیک و درزه نگارى، ویژگى هاى زمین شناسى و معدنى ماده معدنى، عملیات اکتشافى انجام شده، محاسبات ذخیره و نتیجه گیرى نهایى با توجه به موارد فوق.
نمونه طرح اکتشافى
1- تهیه نقشه توپوگرافى – زمین شناسى 5000/1 (بر حسب مورد و ضرورت) در محدوده کانه سازى بنحوى که در آن با توجه به مقیاس نقشه واحدهاى سنگى، زونهاى دگرسانى، رگه ها یا زونهاى کانه دار و سیستم هاى گسلى، تفکیک و شیب و امتداد لایه ها، رگه ها، گسله ها و اثرات آنها بر روى کانه سازى، محل حفریات و نمونه ها، و گسترش زون کانه سازى مشخص شده باشند. ضمنا نقشه در حاشیه، داراى راهنماى کامل و برش زمین شناسى باشد.
2- حفر گمانه، ترانشه یا چاهک اکتشافى و انجام نمونه گیرى سیستماتیک در امتداد آنها با توجه به نوع ماده معدنى و برداشت زمین شناسى حفریات اکتشافی.
3- انجام آزمایشات شیمیایى (جذب اتمى و X.R.F ) کانى شناسى X.R.D مطالعات پتروگرافى و مقاطع صیقلى، بر روى نمونه هاى برداشته شده به تعداد مورد نیاز و بر حسب نوع ماده معدنی.
4- تعیین تغییرات عیار عناصر مفید همراه و درصد عناصر مضر همراه.
5- برداشت یک یا چند نمونه شاخص (Representative Sample) از زون کانه سازى قابل بهره بردارى جهت انجام آزمایشات تکنولوژى در مقیاس آزمایشگاهى و بر حسب ضرورت نیمه صنعتی.
6- بلوک بندى و تعیین ذخیره ممکن و احتمالى با ذکر روش محاسبه.
7- کلیات روش استخراج و بهره بردارى:
8- انجام مطالعات فنى و اقتصادى مقدماتى بر روى کانسار و تعیین قیمت تمام شده ماده معدنی.
9- تعیین ماشین آلات، نیروى انسانى و مواد ناریه مورد نیاز و هزینه عملیات اکتشافى به تفکیک در هر مرحله.
10- بررسى تاثیر اقتصادى و اجتماعى اجراى طرح در منطقه.
11- ارائه گزارش پایانى شامل چکیده، مقدمه، موقعیت جغرافیایى، زمین شناسى محدوده کانه شناسى، تکنونیک، ماگماتیزم و دگرسانى، ویژگى هاى زمین شناسى و معدن زون کانه سازى، شرح عملیات اکتشافى انجام شده، تعیین عیار طلا میانگین و ذخیره قطعى، ممکن. احتمالى کانسار، نتیجه گیرى و پیشنهادات با توجه به موارد فوق.
بطور کلی استخراج انواع سنگ معدن طلا به دور روش عمومی روباز و زیرزمینی انجام میپذیرد. استخراج سنگ معدن از معادن روباز به مراتب سهلتر و با سرمایهگذاری و هزینههای عملیاتی کمتری قابل انجام میباشد. در حال حاضر حدود 65 درصد استخراج سنگهای طلادار در آمریکا از معادن روباز و 35 درصد از معادن زیرزمینی صورت میگیرد.
مهمترین عواملی که انتخاب بین روشهای استخراج روباز و زیرزمینی را تعیین مینماید، هزینههای استخراج و بازیافت سنگ معدن میباشند. در معادن روباز از آنجائی که هزینه باطلهبرداری و جدا نمودن باطله موجود در ذخیره جزء هزینههای استخراج محسوب میشود، لذا نسبت باطلهبرداری به سنگ معدن استخراجی بعنوان عامل مقایسه هزینههای استخراج محسوب میشود. لذا نسبت باطلهداری به سنگ معدن استخراجی بعنوان عامل مقایسه هزینههای استخراج معادن روباز و زیر زمینی مورد استفاده قرار میگیرد.
طلا بعنوان یکی از فلزات گرانقیمت و ارزشمند، علاوه بر مصارف زینتی آن، پشتوانه پولی در سیستم بانکی هر کشور می تواند در مهار تورم بسیار موثر واقع گردد. بنابراین شناسایی و اکتشاف ذخایر طلا حتی بصورت بر جا نیز تورم زداست. اما اثرات این مهم هنگامی نمود خارجی و قابل لمس مشهود خواهد داشت که بتوان عملیات فرآوری و استحصال آن را نیز از کانسنگ مربوط انجام داد.
در اینفوگلد بیشتر بخوانید: شغل پول ساز قالکاری طلا
در بسیاری از نقاط جهان، طلا هنوز توسط اشخاص معدنکاری شده و در محل به طلای خام قابل فروش تبدیل می شود. عمل فوق با فرآیندهای مکانیکی و دستی مانند لاوک شویی (جدایش گرانشی)، آسیا کردن و ملقمه سازی انجام می شود. ملقمه سازی بدین صورت انجام می شود که در آن یک دوغاب از کانه طلا دار خرد شده را بر روی ورقه های مسی جیوه- اندود عبور می دهند. ملقمه طلای حاصل را برای Scraping بطور دوره ای جدا می کنند. ذرات طلای بسیار ریزدانه را نمی توان با این روش ها جدا کرد و در بسیاری از موارد بویژه در برزیل، روش سیانوری را برای استحصال طلای بازماندی پیشنهاد کرده اند. وقتی که طلا در ماسه های رودخانه ای مساحت گسترده ای را بپوشاند. ماده معدنی را براحتی معدنکاری کرده، با لایروب های شناور فرآوری می کنند. برای نمونه، در سیبری و شمال قاره آمریکا از این روش معدنکاری استفاده می شود.
استخراج زیرزمینی
بیش از 90 درصد سنگهای معدنی طلادار کشورهای غربی سنگهای معدنی طلادار اولیه میباشد که عمدتا بصورت زیرزمینی استخراج میگردد. در آفریقای جنوبی و کانادا به ترتیب 100 درصد و 70 درصد معادن به طریقه زیرزمینی ولی در آمریکا حدود 5/3 درصد به روش زیرزمینی و بقیه معادن به روش روباز استخراج میگردند. در استخراج زیرزمینی شامل روشهای قدیمی و جدیدتر به شرح زیر شمش طلا استخراج میگردد:
1- Drill and Blast
2- Cut and Fill Stoping
3- Shrinkage Stoping
4- Sub Level Stoping
5- Open Stoping
6- Square Set Stoping
بیشتر معادن زیرزمینی که به صورت رگهای میباشند در اعماق زیاد (یک تا 4 کیلومتر) قرار دارند و در آفریقای جنوبی ماهیانه حدود 250 هزار تن سنگ استخراج میگردد، بیش از 125 کیلومتر تونل در سال حفاری میشود و بیش از 8000 نفر کارگر معدن دارد. رگههای طلادار این معدن در اعماق به ضخامتهای 10-30 سانتمیتر قرار دارند.
مسائل مهمی که در استخراج زیرزمینی مطرح میباشد درجه حرارت بالا، ترکیدگی سنگ و مشکلات استفاده از دستگاههای مکانیزه میباشد. از آنجائیکه هزینه انتقال سنگ معدن از اعماق زمین تا سطح معادن رقم بزرگی از قیمت تمام شده استخراج را تشکیل میدهد. در این نوع معادن سعی شده است تا حتی الامکان جدایش سنگهای باطله از سنگ اصلی در زیرزمین انجام گیرد.
استخراج روباز
استفاده از روشهای مدرن و مکانیزه در استخراج سنگ معدن در معادن روباز متداول میباشد. از نظر ظرفیت معادن روباز طلا نسبتا کوچکتر از معادن روباز میباشد و احتیاج به تجهیزات مکانیکی کوچکتری دارند، نمونه بارز این نوع معادن، کانسارهای cortez, carlin در آمریکا میباشد که از سالهای 1960 استخراج آنها شروع شده است.
هزینه استخراج هر تن سنگ معدن به روش روباز معمولا کمتر از نصف هزینه استخراج به روش زیرزمینی است و این نسبت حتی یا یک دهم میتواند تقلیل یابد. عوامل مهم که باعث پائین آمدن هزینه استخراج در معدن روباز میگردد شامل نسبت باطلهداری معدن (Stripping-Ratio) ظرفیت استخراج و نوع سنگ معدن میباشد.
نوع سادهتر معادن روباز، معادن با سنگهای آبرفتی و بسیار نرم میباشد که برای استخراج آنها احتیاج به حفاری و آتشباری هم نیست. در این نوع معادن که نظیر آن در کشور روسیه زیاد میباشد با استفاده از دستگاههای بزرگ و متحرک (Dredge) ماده معدنی نرم استخراج و به محل بارگیری انتقال داده میشود. هزینه استخراج در این نوع معادن بدلیل اینکه حفاری و آتشبازی وجود ندارد به مراتب پائینتر از معادن روباز معمولی است.
روش روباز کانسارهایی بکار برده میشود که از نظر نزدیکی به سطح زمین در شرایط مناسبی قرار داشته باشد، در صورتی که کانسار در عمق و در فاصله بیش از حد اپتیمم از سطح زمین واقع باشد در این صورت بایسیتی به روش زیرزمینی استخراج گردد. حد بین انتخاب روش روباز و زیرزمینی با توجه به عمق کانسار و بر اساس محاسبه Stripping Ratio انجام میگیرد.
بطور کلی کاربرد روشهای مختلف در کانسارهای طلا بستگی کامل به نحوه تشکیل ماده معدنی و شکل رگه یا توده دارد. مثلا در کانسارهای رگهای که معمولا در اعماق زیاد یافت میشوند به روش زیرزمینی (Cut & fill) استخراج میشوند. هر چه عیار در رگه بیشتر باشد عمق معادن قابل استخراج و پیچیدگی رگه میتواند افزایش یابد (عیار بیش از 10 گرم در تن و ضخامت رگه تا حداقل 20 سانتیمتر در معادن بسیار عمیق) در حالی که اگر عیار کاهش یابد (تا 3 گرم در تن) استخراج معدن بصورت زیرزمینی و نزدیک به سطح زمین خواهد بود. در کانسارهای تودهای و با رگهای ضخیم که معمولا دارای عیار پائینی هستند. (تا میزان حداقل یک گرم در تن) معمولا ذخیره معدن زیاد بوده و امکان استفاده از دستگاه های مکانیزه و استخراج روباز بیشتر میباشد. این نوع کانسارها بدلیل عیار کم با روشهای ارزان قیمت نظیر شستشوی تپهای (Head Leaching) استحصال میگردند.
در اینفوگلد مشاغل طلا بیشتری را یاد بگیرید:
مخراجکاری : خلق و هنر و زیبایی
ریخته گری : تولید انبوه طلا و جواهر
گوهر تراشی : کسب و کاری جذاب و هنری پر سود
مقاله معدن رو خواندم اون طور که متوجه شدم اول باید قطعه زمین مورد نظر را پیدا کنیم بعد به دنبال بقیه کارها برویم خیلی سخته الان که قبلی ها کره زمین رو تکوندن و همه سوختها و مواد خام جهان رو به اتمام است. در چه رشته ای باید تحصیل کنیم یعنی زمین شناس هم میتونه یه هو یک معدن کشف کنه
وای واقعا چی می شد یک معدن طلا کشف کنیم من اگه یه معدن کشف می کردم یکجا می فروختمش چه حالی داشت دیگه حوصله ندارم فقط دوست دارم پول خرج کنم
کار مهدن خیلی سخت است و واقعا هفت خوان رستم میخواهد و مرد کهن هم تحصیلات و هم تلاش و پشتکار و هم اشنابودن با ارگانهای دولتی ولی کار پرریسکی هم هست
چقدر شغل پر مخاطره ای است اصلا مگه جایی هم مونده که کشف نشده باشه